Vlooien
Vlooien komen niet alleen bij hun eigen gastheer voor maar ook in de nabije slaapplaats van hun gastheer en in nesten van vogels die op of rondom huizen broeden. Bij het verlaten van de nesten dringen de vlooien dikwijls woningen binnen. De kattenvlo voedt zich met het bloed van katten. Bij de mens kan de kattenvlo niet overleven maar doet wel een proefbeet. De eitjes van de vlooien worden vaak op de grond gelegd en niet op hun gastheer. Per bloedmaaltijd worden er 4 tot 8 eitjes gelegd.
Vlooien overlast
Vlooienoverlast wordt met name veroorzaakt door de vervelende beten die huidirritatie en/of jeuk veroorzaken. Tevens kunnen vlooien ziektes overbrengen. Kattenvlooien kunnen als tussengastheer optreden voor verschillende lintwormen. Het kan lang duren voor vlooienoverlast bestreden is door de ligging van de eitjes. Wanneer een eitje rijp is, zal deze door een trilling (bijvoorbeeld een menselijke beweging) waarschijnlijk uitkomen en zich direct gaan voeden wat opnieuw voor overlast zal zorgen. Eitjes kunnen gemiddeld 11 dagen blijven liggen wachten op een trilling.
Vlooienbestrijding
Als u zelf een vlooienbestrijding heeft uitgevoerd, zult u echter nooit helemaal van u vlooien in huis af komen. De oorzaak hiervan kan zijn dat de vlooien eitjes leggen in naden en kieren die daar liggen te wachten tot ze rijp zijn om uit het eitje te komen. Spuitbussen hebben vaak een acute werking, waardoor niet alle vlooien in aanraking komen met het middel dat u gebruikt heeft. Dit houdt in dat er een grote kans bestaat dat de aanwezige vlooien zich nog steeds kunnen voortplanten en u niet van het probleem af zult zijn. Ook de eitjes zullen door dit vlooienbestrijdingsmiddel niet aangetast worden. Door uw huis met de juiste middelen te behandelen voor een vlooienbestrijding zal het aantal vlooien afnemen na al de 1ste dag!
Hoe ontstaat een vlooiennest?
Bij huisdieren zijn er 2 soorten vlooien die het meeste voorkomen: de kattenvlo en de hondenvlo. Een vrouwtjesvlo kan pas eitjes leggen nadat zij eerst een bloedmaaltijd genuttigd heeft. Na elke bloedmaaltijd legt zij 4 tot 8 eitjes per keer. Het totaal aantal eitjes kan dan oplopen tot enige honderden. De eitjes liggen in naden en kieren in uw woning te wachten tot ze rijp zijn om uit het eitje te komen. De larven die uit de eitjes komen zijn tussen de 1,5 en 5 mm lang. Deze larven voeden zich met organische materialen die o.m. in het huisstof aanwezig zijn. Na 2-3 weken verpoppen de larven zich. Deze poppen kunnen onder absolute rust wel tot een jaar blijven liggen. Door een trilling (bijvoorbeeld een menselijke beweging) komen de poppen uit tot een volgroeide vlo en gaan zich direct voeden waardoor de cyclus opnieuw begint en er al gauw sprake is van een vlooienplaag. De gemiddelde cyclus duurt ongeveer 6 weken.