010 - 7660 660

Bijen en hommels zijn zeer nuttige insecten voor ons ecosysteem. Ze zijn verantwoordelijk voor de voortplanting van ruim tachtig procent van alle plantensoorten in ons land. Zonder de bestuiving door bijen en hommels zullen veel gewassen geen vruchten produceren.

Bijen en hommels

Bijen en hommels zijn vriendelijke insecten

Bijen en hommels zijn bovendien erg vriendelijke insecten. Om zich te verdedigen hebben ze weliswaar een angel waar ze venijnig mee kunnen steken, maar ze zullen deze alleen gebruiken als ze zich bedreigd voelen. De bij heeft een angel met weerhaken, waardoor de bij de angel verliest bij het steken en vervolgens sterft. Een hommel kan wel meerdere keren steken. Bijen en hommels hebben het doorgaans veel te druk met het verzamelen van nectar en het verzorgen van hun larven om ons lastig te vallen. Als wij ze met rust laten, zullen bijen en hommels niet snel overlast veroorzaken met hun aanwezigheid.

Bijen en hommels: nooit bestrijden!

Bijen en hommels zijn beschermde diersoorten en mogen nooit worden bestreden!
Hangt er een “tros” bijen in een boom of in de heg en veroorzaken ze overlast? Bel dan een imker, die komt het bijenvolk vaak gratis scheppen. Bij de imker krijgen ze vervolgens een mooi huisje waarin ze mogen wonen.

Het verschil tussen wespen, bijen en hommels herkennen

Wespen, bijen en hommels hebben een aantal uiterlijke kenmerken waaraan je de verschillende soorten kunt herkennen. Kort gezegd zijn bijen zijn vaak wat donkerder van kleur en hebben wespen felle gele strepen. Hommels zijn wat boller en hariger dan wespen en bijen.

Bij, hommel en wesp

 

Overlast door wespen

Wespen zijn, met name tegen het einde van de zomer, vaak verveeld omdat ze klaar zijn met hun taken in het nest. De nieuwe koninginnen zijn grootgebracht en uitgevlogen en hebben een plekje gezocht om te overwinteren. Voor de rest van het wespenvolk is het wachten tot de buitentemperatuur zo laag wordt dat ze zullen sterven van de kou. Vanwege hun verveling vertonen ze vaak irritant gedrag en steken ze gemakkelijk. De wespennesten (soms met wel tienduizend wespen!!) worden soms in onze huizen of tuinen gemaakt en veroorzaken hiermee grote overlast. Een wespennest kan, als de wespen overlast veroorzaken met hun aanwezigheid, wel bestreden worden. Hiervoor dienen dan uitsluitend bestrijdingsmiddelen te worden gebruikt die voor dit doel zijn toegelaten door het CTGB.